Bewijs van bevoegdheid vliegend personeel

Om te mogen vliegen als piloot moet u houder zijn van een bewijs van bevoegdheid alsmede medisch geschikt zijn. Een bewijs van bevoegdheid wordt afgegeven door Kiwa Register als u aan een aantal voorwaarden voldoet die vooral liggen op het gebied van opleiding en ervaring.

U kunt een bewijs van bevoegdheid aanvragen als privévlieger voor het uitvoeren van niet commerciële vluchten of als beroepsvlieger voor het uitvoeren van commerciële vluchten. Voor beide typen vluchten gelden afzonderlijke bewijzen van bevoegdheid. Ook wordt een onderscheid gemaakt naar type luchtvaartuig, zoals vliegtuig, helikopter en luchtballon. Verder kunt u naast uw basisbevoegdheid nog algemene of bijzondere bevoegdverklaringen krijgen als u aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet.

Meer informatie over de bewijzen van bevoegdheid en de bevoegdverklaringen

Voor meer informatie over de bewijzen van bevoegdheid en de bevoegdverklaringen, de specifieke eisen die daarvoor gelden en het aanvragen van een bewijs van bevoegdheid en bevoegdverklaringen, kunt u de pagina’s hieronder raadplegen.  

Niet commercieel vlieger

Commercieel vlieger

Bevoegdverklaringen

Instructeurscertificaten

LAPL(A)

BPL

Klasse- en typebevoegdverklaringen

Instructeurscertificaten

LAPL(H)

CPL(A)

IR (diverse categorieën)

 

PPL(A)

CPL(H)

Bevoegdverklaringen voor RT en LPE

 

PPL(H)

MPL

Bevoegdverklaring voor 'en route' instrumentvliegen (EIR)

 

RPL(A) en RPL(H)

ATPL(A)

Bevoegdverklaringen voor stuntvliegen, slepen van zweefvliegtuigen en banners en voor nachtvliegen

 

 

ATPL(H)

 

 

 

Interessante links

De wettelijke eisen op grond waarvan u in aanmerking kunt komen voor een bewijs van bevoegdheid vindt u in de Part-FCL van EU-verordening nr 1178/2011 

Voor het RPL(A)-MLA en RT gelden de eisen in de nationale regelgeving.

Alle formulieren zijn overzichtelijk op de website van Kiwa Register terug te vinden.

Meer informatie over opleidingen, examinatoren en de medische verklaringen alsmede de brevetten voor recreatief zweefvliegen en ballonvaren kunt u vinden op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Voor meer informatie over de theorie examens verwijzen wij u naar de website van het CBR/CCV