Kiwa Register

Update coronavirus COVID-19:
Check the specific product page for the current situation.
Kijk op de specifieke productpagina voor de actuele informatie.

Bestuurderskaart

Als chauffeur van een autobus of vrachtwagen met een Smart Tachograaf heeft u een bestuurderskaart nodig. Op deze persoonsgebonden kaart worden de rij- en rusttijden geregistreerd. Kiwa Register verstrekt deze bestuurderskaarten namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

EU of niet-EU?

Bij de verstrekking van bestuurderskaarten wordt onderscheid gemaakt tussen chauffeurs die afkomstig zijn uit EU-landen en chauffeurs uit niet-EU-landen. Chauffeurs uit niet-EU-landen die bij een Nederlands bedrijf beroepsmatig goederen- of personenvervoer uitvoeren, moeten daarvoor een tijdelijke bestuurderskaart aanvragen. Meer info daarover vindt u hier. 

Aanvraag bestuurderskaart particuliere chauffeurs

Bent u een chauffeur uit een EU-land en wilt u een bestuurderskaart voor uzelf aanvragen? Daarvoor moet u minimaal 185 kalenderdagen in Nederland zijn ingeschreven. U kunt een bestuurderskaart aanvragen via het aanvraagportal van Kiwa Register. Dit portal werkt niet op mobiele apparaten, gebruik daarom een PC of laptop. Hier kunt u ook de status van uw aanvraag bekijken. Lees hier hoe u hiervoor als particuliere aanvrager een account kunt aanmaken.

Tijdens de aanvraagprocedure in het aanvraagportal moet u een aantal bewijsstukken uploaden. Het is handig om die vooraf bij de hand te hebben:

  • Geldig Nederlands rijbewijs B,C,D en/of E of, als u een buitenlands rijbewijs heeft, een digitale kopie van dit geldige buitenlandse rijbewijs;
  • Een digitale pasfoto* (conform eisen pasfoto);
U kunt de bestuurderskaart betalen via iDEAL of met een creditcard. Als uw aanvraag compleet is, inclusief betaling, wordt de aanvraag in behandeling genomen.


Al een Kiwa Register aanvraagportal-account? Vraag uw bestuurderskaart dan direct aan!

Aanvraag bestuurderskaart door bedrijven

Wilt u een bestuurderskaart aanvragen voor een medewerker? Ook dan geldt dat deze minimaal 185 dagen in Nederland moet zijn ingeschreven. Als bedrijf kunt u in het Kiwa Register aanvraagportal inloggen via eHerkenning. Nog geen eHerkenning-account? Lees hier hoe u dit kunt aanvragen en gebruiken om in te loggen in de aanvraagportal. 
Als u als bedrijf een bestuurderskaart wilt aanvragen voor uw medewerker moet u enkele bewijsstukken van de betreffende medewerker uploaden. Het is handig om die vooraf bij de hand te hebben:

  • Geldig Nederlands rijbewijs B,C,D en/of E of, als uw medewerker een buitenlands rijbewijs heeft, een digitale kopie van dit geldige buitenlandse rijbewijs;
  • Een digitale pasfoto* (conform eisen pasfoto);

U kunt de bestuurderskaart betalen via iDEAL of met een creditcard. Als uw aanvraag compleet is, inclusief betaling, wordt de aanvraag in behandeling genomen.

* U kunt er ook voor kiezen om géén digitale foto aan te leveren. Kiwa Register stuurt u hiervoor dan een speciaal nazendformulier. Let op: een volledig digitale aanvraag heeft een kortere doorlooptijd!

Verlengen bestuurderskaart

Om een bestuurderskaart te kunnen verlengen, moet u opnieuw voldoen aan de vereisten voor afgifte. Ook moet u opnieuw een pasfoto aanleveren. Verlenging moet worden aangevraagd vanaf drie maanden voordat de huidige bestuurderskaart verloopt.